Kurilno olje – cene padajo!

Kurilno oljeVemo že, da se cene nafte vedno spreminjajo, vendar sedaj pa so danes časi takšni, da so cene surove nafte zelo padle, posledično pada cena tudi za kurilno olje ter druga goriva pridelana iz nafte.

Leta 2000 smo za sodček surove nafte odšteli okrog 25 dolarjev, cena je vse do leta 2004 nihala gor in dol nakar je začela naraščati vse do leta 2008, zaradi vojne v srednjem vzhodu (Afganistan, Irak).

To je bilo predvsem zato, ker dobavitelji nafte zaradi vojne niso mogli garantirati in prepričati kupce, da jim bodo lahko svojo nafto varno dobavljali. Tako se je količina surove nafte za predelavo v goriva kot so dizel, bencin in kurilno olje, zmanjšala. Po pravilih “Supply & Demand” pa je zato cena nafte naraščala.

Cena nafte se je v letu 2009 močno padla. Za vsak padec in dvig cene za nazaj lahko povežete dogodke iz sveta, kajti vsi ti dogodki so imeli svoj vpliv na rast in padec cen.

graf surova nafa

Cena surove nafte v Dolarjih na sodček (~159 litrov)

Danes, v letu 2016 pa je trenutna cena na sodček surove nafte 48 dolarjev. kar je v bistvu 0.26€ na liter. Kurilno olje, in pa bencin ter druga goriva seveda niso tako poceni, saj to je cena za surovo nafto, ki pa jo je potrebno še predelati.

Razlog za tak padec cen pa so arabske države in njeni šejki, ki se hočejo s spustom cen nafte uveljaviti na svetovnem trgu. Arabci, enostavno in smešno povedano, pridobivajo nafto tako, da v zemljo potisnejo pipico, jo odprejo in nafta priteče. Drugod po svetu, pa je malce bolj težko, Delajo se razne vrtine do kamnin, ki vsebujejo nafto, potem pa te kamnine razdrobijo s hidravličnim udarcem in z raznimi plini te razpoke “držijo” narazen, iz razpok pa priteče nafta. To nafto je potrebno še dobro prečistiti, saj so v njej nečistoče in šele potem lahko iz tega pridobijo, recimo, kurilno olje. Postopek je zelo drag in če hoče neko podjetje s tem ustvariti profit morajo sodčke prodajati nad 80$. Arabci, ki pa nafto pridobivajo čisto enostavno, pa lahko za sodček zaračunajo 50$ ter še vedno ustvarjajo profit.