Kurilno olje – katere so prednosti ogrevanja z njim?

Danes lahko svoj dom ogrevate na številne načine, od katerih so nekateri novi, drugi pa se držijo vrsto let. Eden od bolj popularnih načinov ogrevanja je ogrevanje s kurilnim oljem. Katere so prednosti takšnega ogrevanja

Dolga življenjska doba. Če boste za svojo peč na kurilno olje dobro skrbeli, vam bo odlično služila tudi do 30 let! Povprečna življenjska doba peči na olje je okrog 14 let.

kurilno olje

Prikladno za tiste, ki jim ni do konstantnega dela. Če svoj dom ogrevate na drva, veste, koliko dela zahteva konstantno nalaganje na ogenj, da o sekanju in spravilu lesa za kurjavo niti ne govorimo. V primerjavi s tem je ogrevanje s kurilnim oljem prava mala šala, saj samo prižgete peč in s tem je vašega dela konec, vaš dom pa bo ostal topel, ne da bi za to morali konstantno tekati do peči in nalagati drga na ogenj.

Prijaznost do okolja

Olje za kurjenje je nestrupeno, ne vsebuje snovi, ki bi povzročale raka, poleg tega pa se tudi razgradi v naravnem okolju. Ste vedeli, da je v zadnjih štirih desetletjih industrija ogrevanja s kurilnim oljem zmanjšala svoje emisije toplogrendnih plinov za približno 33 odstotkov? Medtem ko izpusti naravnega plina samo v ZDA proizvedejo kar 28 milijonov ton metana? To je, tako kot ogljikov dioksid, eden od toplogrednih plinov, le da je od ogljikovega dioksida še tridesetkrat bolj škodljiv.

Prav tako je ogrevanje s pomočjo kurilnega olja bolj prijazno do vaših pljuč in pljuč vaših najdražjih. Nove peči na olje naj bi bile eden od najbolj čistih virov izgorevanja, saj pri kurjenju ne prihaja do izpustov dima in drugih ostankov izgorevanja. Po svoji čistosti peči na olje daleč prekašajo peči, ki ogrevajo na drva ali oglje in so ravno tako čiste kot peči na naraven plin ali propan.

Varnost. Pri ogrevanju na kurilno olje ni nevarnosti za eksplozijo, kot na primer pri ogrevanju na plin. Kurilno olje je sicer gorljivo, a v kompleksnem ogrevalnem sistemu zagori le, če je zadoščeno vsem pogojem. Olje za kurjenje v tekočem stanju ne more zagoreti. Zagori lahko le, ko je uplinjeno. Če bi spustili prižgano vžigalico v kanister tekočega kurilnega olja, bi ugasnila, prav tako, kot če bi jo vrgli v vodo ( opozorilo: tega ne preizkušajte doma!) Da bi se olje, namenjeno ogrevanju doma, vžgalo, bi ga morali najprej segreti nad 60 stopinj – to je temperatura, pri kateri se začne iz tekočega stanja spreminjati v plin. Prav tako pri ogrevanju s kurilnim oljem ni nevarnosti za zastrupitev z ogljikovim monoksidom – pri izgorevanju kurilnega olja namreč ta smrtonosen plin brez vonja in okusa ne nastaja.

Visoka učinkovitost. Pri sodobnih metodah izgorevanja kurilnega olja je učinkovitost med 85 in 95 odstotkov, ponekod pa celo še višja. To pomeni, da za vsak evro, ki ga plačate za ogrevanje na kurilno olje, dobite za 85 do 95 centov ogrevanja in tople vode. Ogrevanje s kurilnim oljem je tako med najbolj cenovno učinkovitimi načini ogrevanja vašega doma. Nekatere študije kažejo, da je ogrevanje s kurilnim oljem 16 odstotkov bolj učinkovito kot ogrevanje na naravni plin.

kurilno olje

Nizka cena. Letni stroški ogrevanja na naravni plin ali na elektriko so precej višji kot stroški ogrevanja s kurilnim oljem. Poleg tega so začetni stroški ogrevanja s kurilnim oljem nižji kot na primer pri ogrevanju na plin. Peči na kurilno olje so od 10 do 25 odstotkov cenejše kot peči na naravni plin.

Hitro ogrevanje. Plamen, ki nastane pri ogrevanju s kurilnim oljem gori tudi pri temperaturi, ki je tudi do 300 stopinj višja kot pri ogrevanju na plin. Pravzaprav lahko s kurilnim oljem svoj dom in vodo ogrejete hitreje kot s katerim koli drugim sistemom za ogrevanje.

Možnost ogrevanja v odročnih krajih

Še ena prednost, ki jo ima kurilno olje pred ostalimi načini ogrevanja, je, da za ogrevanje s kurilnim oljem ne potrebujete povezavo na lokalno infrastrukturo, kot je elektrika ali plin, zato ne boste imeli problemov z ogrevanjem, tudi če živite v kakšnem odročnem kraju, kjer teh povezav ni. Če imate dovolj veliko zalogo kurilnega olja, ne bo težav, tudi če po nesrečnih okoliščinah kdaj ostanete odrezani od mest. Če pride do izredno nizkih temperatur, lahko recimo pri ceveh, ki do vašega doma dovajajo plin, pride do padca pritiska in posledično do popolne izgube ogrevanja. Olje lahko varno shranite pri sebi doma in ga imate ne glede na vreme in druge naravne razmere na voljo kadarkoli ga potrebujete.

Primerno za centralno ogrevanje

S kurilnim oljem lahko ogrejete več prostorov na enkrat. To je ena izmed velikih prednosti pred sistemom ogrevanja z IR paneli, ki je danes tako opevano. IR paneli namreč dovajajo toploto neposredno objektom v sobi, za ogrevanje celotnega stanovanja ali hiše pa vam bo bolje koristil kakšen od sistemov centralnega ogrevanja, recimo na kurilno olje.

Pri izbiri ogrevanja morate imeti v mislih več dejavnikov: vaš budžet, način dobavljanja surovine za ogrevanje, vpliv preferiranega načina ogrevanja na okolje in še kaj. Pred izbiro svojega ogrevalnega sistema temeljito razmislite, vsekakor pa upoštevajte tudi vse zgoraj napisano.