Najugodnejša ponudba peči na pelete

V kolikor ogrevate svojo nepremičnino na kurilno olje in bi radi prešli na cenejši vir energije za ogrevanje, izpolnite obrazec in za vas bomo pripravili ugodno ponudbo peči na pelete.

  Ime in priimek

  Vaš eMail

  Telefon

  Kraj bivanja

  Sporočilo

  Smo v času, ko cene naftnih derivatov naglo naraščajo, s tem pa naraščajo tudi stroški ogrevanja naših nepremičnin. Če pogledamo malo nazaj, je enodružinska hiša 3 leta nazaj porabila 2.500 l kurilnega olja, kar je znašalo 1.300 € (cena za kurilno olje je znašala 0,52€/l – maja 2009), danes pa bi za isto količino porabljenega goriva porabila 2.560 €, kar je skoraj enkrat več.

  Iz tega razloga vsi iščemo alternativne vire ogrevanja. Zagotovo so ene najbolj prepoznavnih in najcenejše peči na pelete. Poleg omenjenih, se vse bolj uporabljajo kotli na lesno biomaso in toplotne črpalke za ogrevanje prostorov.

  Kotli na pelete

  Pri izbiri peči na pelete ločimo:

  • kombinirane kotle na drva in pelete
  • samostojne kotle na pelete

  Pri kombiniranih kotlih na drva in pelete, je izkoristek ogrevanja nekoliko manjši od klasičnih – samostojnih peči na pelete. Je pa vsekakor smiselno vzeti kombiniran kotel, saj je energent (drva) še vedno nekoliko cenejši od pelet. Prednost kombiniranega kotla je v tem, da kurite s trdim gorivom (poleni) takrat ko ste doma in imate čas, ko pa vas ni preprosto vključite doziranje lesnih pelet in hiša je prijetno topla.

   

  Kako pa je s ceno kotlov?

  Naj enostavnejše kotle na pelete, lahko  skupaj z zalogovnikom in dozirnim polžem dobite že za 3.000 €.

  Seveda, v kolikor vas ne moti, da ima kotel vgrajen zunanji gorilnik in peč ni oblikovana po zadnjih modnih smernicah. Vsekakor pa deluje tako, kot nekatere veliko dražje. Pri takih kotlih je potrebno tudi čiščenje pepela vsake 3 do 4 dni, odvisno od zunanjih temperatur. Imamo pa tudi peči na pelete, kjer se cena giblje okoli 10.000 €. Te so oblikovno veliko bolj izpopolnjene in imajo funkcijo avtomatskega čiščenja.

   

  Kaj pa cene pelet?

  Cena pelet je odvisna od ponudnikov. Tu se je smiselno pred naročilom dobro pozanimati, saj cene tega energenta močno varirajo. Cena za 1 tono pelet znaša okoli 200 €. Povprečna poraba pelet v eni sezoni, pa je za enodružinsko hišo okoli 5 – 6 ton. Se pravi, da je kurilno olje v primerjavi z ogrevanjem na pelete, bistveno dražje.